Głóg jednoszyjkowy

(łac.Crataegus monogyna)

Królestwo:
Rząd:
Rodzina:

rośliny
różowce
różowate

Występowanie: Gatunek ten można spotkać w wielu zadrzewieniach śródpolnych, parkach, alejach i w lasach, na terenie całego Parku Krajobrazowego.

Opis: Jest to niewielkie, gęsto ugałęzione drzewo liściaste o miotlastej koronie, często wyrastające także w formie krzewu. Podobnie jak inne głogi, łatwo je rozpoznać o każdej porze roku po mocno zdrewniałych gałęziach gęsto pokrytych długimi i bardzo ostrymi cierniami. Małe, ciemnozielone liście głogu jednoszyjkowego są głęboko klapowane, przez co przypominają liście agrestu. Jesienią przebarwiają się one efektownie na czerwony kolor. Gatunek ten występuje najczęściej w zaroślach śródpolnych, na nieużytkach, przy drogach itp., poza tym rośnie w widnych lasach mieszanych i liściastych (przeważnie na ich skrajach). Głóg jednoszyjkowy to roślina mało wymagająca, dobrze przystosowująca się do różnych warunków, preferująca gleby ilaste i gliniaste, zasadowe i umiarkowanie suche. Jest światło- i ciepłolubny, odporny na zanieczyszczenia powietrza, doskonale znoszący przycinanie. Owoce są jabłkowatego kształtu, kulisto-owalne owocki długości 7-10mm, błyszcząco czerwone, zwisające po kilka sztuk na dość długich szypułkach. Posiadają przeważnie jedną pestkę. Są jadalne i zawierają dużo witaminy C. Stanowią też pokarm dla ptaków. Owoce pozostają na drzewie długo, często aż do pierwszych mrozów. Jest to roślina lecznicza, można ją spożywać w postaci naparu lub nalewki spirytusowej i stosować przy nadciśnieniu, nerwicach, bezsenności, dolegliwościach wieku starczego oraz w leczeniu po zawale mięśnia sercowego. Kwiatostany zbiera się na początku kwitnięcia, owoce jesienią. Suszyć należy w temp. do 40 °C. Z owoców głogu można robić wino i różnego rodzaju przetwory spożywcze, np. dżem, herbatki owocowe.