Buk zwyczajny

(łac Fagus sylvatica)

Autor: Paweł BasiakAutor: Paweł Basiak

Królestwo:
Rząd:
Rodzina:
Rodzaj:

Rośliny
bukowce
bukowate
buk

Występowanie: Gatunek ten można spotkać w większych kompleksach leśnych, alejach oraz w parkach wiejskich.

Opis: Rodzaj drzew z rodziny bukowatych obejmujący 9-10 gatunków. Występują one głównie
w strefie umiarkowanej na półkuli północnej. W Polsce występuje w stanie naturalnym tylko buk zwyczajny (Fagus sylvatica). Uprawianych jest kilka gatunków obcych i liczne odmiany ozdobne buka zwyczajnego. Najbardziej charakterystyczną cechą buka, pozwalającą bez trudu rozpoznać to drzewo o każdej porze roku, jest jego jasna, ołowiowoszara, zawsze gładka kora. Liście są blaszkowate, pojedyncze, z wąskimi i długimi, szybko opadającymi przylistkami. Blaszka eliptyczna lub odwrotnie jajowata, na końcu krótko zaostrzona, długości 5-10cm, całobrzega, o falisto karbowanej powierzchni, z góry zielona do ciemnozielonej, błyszcząca, od spodu jaśniejsza i matowa, na brzegach orzęsiona delikatnymi, białymi włoskami. Liście buka zwyczajnego należą do najatrakcyjniejszych kolorystycznie. Ich zabarwienie zmienia się od soczyście jasnozielonego, poprzez ciemnozielone, złocistożółte i pomarańczowobrązowe aż do złocistobrunatnego. Owocami są trójgraniaste orzeszki długości 1-2cm, błyszcząco brązowe, zebrane po dwa (rzadziej pojedyncze) w zdrewniałej, pokrytej kolczastymi wyrostkami okrywie, otwierającej się po dojrzeniu czterema klapami. Są jadalne i bardzo pożywne (choć jedzone w dużych ilościach mogą zaszkodzić!), mają słodkawy smak, wytwarza się z nich olej. Owoce buka są jednymi z najbardziej lubianych przez dzikie zwierzęta, np. dziki, wiewiórki, sójki itp. Zwierzęta te walnie przyczyniają się do rozprzestrzeniania gatunku. Przykładowo wiewiórki i sójki zbierają bukwie jesienią, składują je w swoich kryjówkach, a potem o nich często zapominają.

Wymiary:
Wysokość:
Długość życia:
Średnica pnia:


20 - 25 m
200 – 300 lat
1,5 – 1,75 m.